نشست صمیمانه سه نسل از شاعران، ادیبان و مدیران فرهنگی زیر سقف خانه هنرمندان؛ بـازگشت به گذشتـه

ساخت وبلاگ

نشست صمیمانه سه نسل از شاعران، ادیبان و مدیران فرهنگی زیر سقف خانه هنرمندان؛

بـازگشت به گذشتـه

 

معمولا کسانی آرزوی بازگشت به گذشته را دارند که در اکنون و آینده؛ افق روشنی نمی بینند. بازگشت به گذشته اگر چه می‌تواند گاه حرکت به سمت قهقرا تعبیر شود؛ اما برای کسانی که متوقف شده اند و زمان از کنار آنان با سرعت می گذرد؛ و در اکنون و آینده هیچ رویش و بالندگی دیده نمی شود؛ بازگشت به گذشته های درخشان آرزوی بزرگی است.

از پنجاه سالگی انجمن سروش زمان زیادی نمی گذرد. درنگی بود که بایستد و نگاهی به پشت سر اندازد؛ به تاریخی که ساخته و پرداخته و به شاعرانی که در دامن آن انجمن رشد یافته و بالیده است. انجمن ادبی سروش خمینی شهر؛ مصداق ماندگاری است؛ مصداق مستقل بودن و زندگی در متن ادبیات را پیشه خود ساختن.

اما جمعه 18 آبان ماه اتفاق دیگری هم رخ داد که خاطرات گذشته پر شکوه شعر خمینی شهر را زنده کرد. در آن جمعة نوستالوژیک، سه نسل از شاعران خمینی شهر در کنار هم قرار گرفتند و شعر خواندند و از موفقیت‌های گذشته یاد کردند.

استاد حداد و استاد عبدالعلی صادقی از نخستین بنیان گذاران انجمن ادبی سروش که البته یادکرد استاد خاسته همواره بر زبان آنان می‌چرخید از نسل اول انجمن سروش؛ شانه به شانة مجید زهتاب؛ سعید صادقی، سعید بیابانکی و مرتضی عصیانی نشسته بودند تا گوش به شعرخوانی نسل سوم انجمن بسپارند؛ نسلی که در دوره‌ای میدان‌دار شعر کشور بودند؛ از جواد زهتاب و حسبن حاجی هاشمی و سعید ایران نژاد گرفته تا مجید خندان و احسان بیابانکی و امین آذری و ...

این سه نسل هر یک در زمان خود اوج نشست‌های ادبی را پی ربزی کردند و معمار برنامه های بزرگی بودند. نسل اول با جدیت تمام توانست چراغ انجمن سروش را در تمامی ناملایمات، روشن نگاه دارد تا از دل آن نسل دومی برآید که بتواند آفرینشگر مردمی‌ترین کنگره ادبی کشور در دوران معاصر باشد. کنگره میلاد آفتاب با تلاش مجید زهتاب و همدلی تمام شاعران و ادب دوستان بنیان نهاده شد و شگفت انگیزترین رخداد ادبی در کشور را رقم زد.

چنان استقبالی از یک کنگره ادبی را جز در یکی دو مورد خاص - مثل شبهای شعر گوته که پیش از انقلاب برگزار شد- نمی توان سراغ گرفت. این کنگره نتایج چشمگیری داشت و شوق زندگی در متن ادبیات موج می زد و هر کس که با مردم شهر نشست و برخاست کند متوجه می شود که چه مقدار بر سواد ادبی مردم تاثیرگذار بوده است. این تاثیرگذاری را در نکته‌یابی شاعران جوان در شعرخوانی همان جمعه نوستالوژیک نیز حاضران شاهد بودند و با کمال شگفتی با آن همه دقت و وسواس در سنجش شعر می‌نگریستند.مسئله‌ای که هر شاعری را در هنگام خوانش شعر در این شهر به احتیاط و دقت فرا می‌خواند.

مجید زهتاب البته یکی از بنیانگذاران کنگره دفاع مقدس هم بود و این توانمندی بعدها خود را در مدیریت فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هم نشان داد و او مهمترین همایش های فصلی شعر کشور را برگزار کرد. مدیریت او در برگزاری کنسرت موسیقی چهل ستون باعث شد که استاد شجریان از آن به عنوان یکی از برنامه های ماندگار یاد کند. همه این توانمندی ها و تجربه ها ریشه در همان نقطه آغازین یعنی تداوم انجمن ادبی سروش و تاثیر ناخوداگاه آن بر تربیت مدیران فرهنگی و افزایش سواد ادبی دارد.

از دل کنگره میلاد آفتاب؛ چهره هایی برآمدند که توانایی آنان در اجرا شکوفا شد. سعید صادقی و سعید بیابانکی دو چهره ای هستند که در همان کنگره، مشق سخن و اجرا کردند و در حقیقت میلاد آفتاب یکی را به عنوان سخنوری مستقل معرفی کرد و دیگری را به عنوان مجری توانمند و به عنوان سفیر کنگره مردمی میلاد آفتاب که استقلال،آزادگی و مردمی بودن از مشخصات آن بود، به صدا و سیما نمایاند تا باشد که این سه ویژگی را پاس دارد و گسترش دهد.

این سه نسل که جمعی از آنان، در جمعه نوستالوژیک بار دیگر زیر یک سقف جمع شده بودند تا به شکلی ناخوداگاه همه آن نشست و برخاست‌ها و برنامه‌ها در ذهن‌ها مرور شود و آن تجربه‌ها به تجربه‌هایی جدید بینجامد و با استفاده از حرکت زمان، بار دیگر شکوه شعر در شهر و کشور شکل بگیرد، هنوز می‌توانند نوآورانه گام بردارند و چتر ادبی را بر سقف شهر بگسترند، هر چند که با وجود همه توانمدی‌ها، هنوز نام یکی از تاثیرگذارترین شاعران شهر یعنی استاد خاسته را باید به غربت یاد کنند و متحیرانه بنگرند که چگونه است در شهری که گوشه گوشه آن، در هر کجا که چراغ ادبی افروخته است نام خاسته در آن می درخشد، اما شاعران و ادب دوستان و فضیلت‌خواهان، در حسرت آنند که میدان یا خیابانی را به نام آن شخصیت آزاده، هنرمند و مردمی بنمایند، کوچکترین انتظاری که از یک شورای شهر و شهردار فرهنگی می‌توان داشت، کوچکترین انتظاری که از امام جمعه، فرماندار و نماینده یک شهر می‌توان داشت. روزگار فضیلت‌طلبی و مصلحت‌طلبی را تاریخ آن گونه که حقیقت آن است به ثبت می‌رساند نه آن گونه که نمایانده می‌شود.

نشست <strong>صمیمانه</strong> سه نسل از <strong>شاعران،</strong> <strong>ادیبان</strong> و <strong>مدیران</strong> <strong>فرهنگی</strong> زیر سقف خانه <strong>هنرمندان؛</strong>

هفته نامه صبح سده...
ما را در سایت هفته نامه صبح سده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 4sobhesedeh4 بازدید : 123 تاريخ : چهارشنبه 3 بهمن 1397 ساعت: 4:34